Дискови хернии

Как да се справим с дисковите хернии?

И така, по въпроса за дисковите хернии!

Винаги ли хроничният проблем – болки в кръста, крака, коляното, глезена, тазобедрената става е проблем на херниралия диск?

Този въпрос е валиден и за шийния гръбнак със съпътстващите болки и изтръпване на ръце, главоболие, замайване.

В какво се състоят поясните проблеми?

Гръбнакът на човек има 4 физиологични извивка или той има S-образна форма. Те са шийна, гръдна, поясна и опашна.

Еволюцията е доказала, че това е добрият конструктивен модел на изправения стоеж. Тези извивки осигуряват „баланса“ в тялото, но те са само „арматурата“, двигателният акт и изправеният стоеж се изпълнява от мускулатурата – гладка и напречно набраздена. При добра „конструкция“ (прешлени, стави, дискове) и пластична мускулатура, болков синдром няма. Тук ще разгледам условно няколко казуса:

  1. Гръбначно изкривяване в ранна възраст (ученическо) – неправилна стойка на чина и т.н.;
  2. Гръбначно изкривяване (ученическо) и възрастови промени и лош двигателен стереотип;
  3. Ученическо изкривяване, възрастови промени и „екстремни“ натоварвания.

Какво е общото:

  1. Конструктивен дисбаланс;
  2. Загуба на физиологични извивки;
  3. Извиване на гръбнака извън средната линия – типове сколиози;
  4. Задълбочаване на гръдната извивка – кифоза;
  5. И т.н.

Това разбира се е много условно. Механизмът е доста сложен!

Какво правят мускулите, за да коригират конструктивната грешка?

Те се съкращават неправомерно. Те се опитват да коригират настъпилите промени, като първоначално успяват уверено се „уморяват“ и могат да „отпочиват“. Тук намеквам за често споменаваните болки в гърба, слабост или скованост, които обикновено след покой в хоризонтално положение или леко раздвижване преминават. Това са и първите симптоми , които често се подминават. Мускулите имат генетично кодиран обем работа (за всеки човек индивидуално), който разбира се при определени обстоятелства може да се увеличава или намалява (например тренировки или липса на двигателна активност).

Когато мускулните групи трябва да работят дълго време като коректори на „неправилния“ гръбнак те се „уморяват“ условно казано. Тяхното КПД бавно намалява. В мускула настъпва микротравматизъм, от т.нар. нерентабилни съкращения. Те се скъсяват, втвърдяват, възникват миоглиозни възли. В тях настъпва „застой“ и дренажни нарушения. Те стават “тежки“ и започва компресия на подлежащата тъкан – нервно коренче, съд, т.н. създават се условия за болков синдром с много „оцветки“. Пак подчертавам, това е елементарно обяснение с цел по-голям кръг от хора да обхване информацията.

Да разгледаме един по-специфичен мускул на човека – крушовидния (m. Pyriformis). Намира се в седалището (gluteus-ите). И пак си представете ЕS на гръбнака!

Казус – изгладена извивка на шията, гръдна сколиоза, начална спондилоза и дискова херния. Започват болките, ЯМР, лекарства – масово се изписват НПВС, кортикостероиди, аналгетици. Пациентът получава частично облекчение. Всички обвиняват хернията и шиповете. Това разбира се са фактори важни, но често активното възпаление е овладяно, но болката продължава, слиза към крака, дразнеща, вечерна. Каква е причината?

Често това е „преработилият“ m. Pyriformis, който се явява коректор на нашето телодържание. Този мускул се съкращава, „намалява“ размера си и става тежък. Формира компресия върху седалищния нерв, който е най-дебелият нерв у човека и богат на много вегетативни влакна и затова болката е и смного различни „оцветки“ – парене, жарене, стягане и стига до много функционални единици:

  • Коленна става
  • Тазобедренна става
  • Сакроилиачна
  • Глезен
  • Прасец
  • Бедро и т.н.

Или, аз не отхвърлям дисковата херния, но не е маловажно да се знае и лекува мускулатурата. Лечението при нас се извършва с ел. стимулация и сканираща лазерна система. Прави се „обшивка“ на крушовидния мускул, замерва се условно потенциала му и му се дава външна 8 за релаксация.

Сканиращата лазерна система на принципа на термовизията обработва мястото на възпалението. И така постепенно болката затихва, защото се премахва компресията.

Или лошият двигателен стереотип, нашата пасивност води до болки на периферната нервна система.

Запишете си час

Работно време

Пон-Пет 08:00 - 16:30
Събота Почивен
Неделя Почивен

При спешни случаи винаги можете да потърсите д-р Ангелинова на посочените контакти.